Modern kantoorleed in de koffiehoek: ‘Ik wil mijn mok terug’

„Al tijden zoek: mijn knalgele mok met bananen er op.”

De nieuwe overheidsregels die per 1 januari wegwerpbekers verbieden op het werk hebben de afgelopen maand kleinkantoorleed veroorzaakt in koffiehoeken in misschien wel heel Nederland. De alternatieven voor het vertrouwde wegwerpkarton-met-plastic-laagje is volgens het verantwoordelijke Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: voortaan afwasbare mokken gebruiken op kantoor of zelf je eigen koffiemok meebrengen naar je werk.

Dat was eerst wel even wennen. Want bij het koffieapparaat of de afwasmachine op kantoor laat nu menig bekerloze collega die absoluut koffie nodig heeft het oog vallen op een mooie mok van een collega, om vervolgens te denken: pik in, het is winter. En zo raken mensen hun eigen mok of dure thermo-beker kwijt. Ook op de redactieburelen van NRC.

Mokzoekers-mails

Dat leidde tot een stroom van interne mails van mokzoekers: „Heeft iemand mijn mok gezien?”, begon het mailcircus. „Lichtgroen, plastic, staat meestal in mijn postvakje op de tweede maar het kan natuurlijk zijn dat ik hem ergens heb laten staan.” Daarop volgde: „Ik ben een titanium kampeermok van het merk Snow Peak kwijt. Laatste keer dat ik ’m zag had-ie een inklapbaar handvat en zat er cappuccino in.” De volgende collega sloot aan met: „Laat ik dan ook van deze gelegenheid gebruik maken om mijn koeienmok als vermist op te geven. Te herkennen aan de zwart-witte vlekken.” Het werd overtroefd door iemand die twéé mokken miste, een met het logo van een luchtvaartmaatschappij en een van een Franse vakbond: „Anoniem terug te bezorgen in de vaatwasser van de eerste verdieping.”

‘Bezit is diefstal’

Sommige collega’s eisten mokkend een stop op die mokzoekmails. Er werd (vergeefs) gepleit voor een aparte kantoormokzoekgroep op de socials, zoals Slack. Ook werd gesuggereerd dat alle mokken in het kantoor maar eigendom van het collectief moesten worden, dus van iedereen – bezit is immers diefstal. Dat laatste plan vond weinig bijval. Daarna viel het gemok stil, op twee opbeurende mailberichten na: de koeienmok was teruggevonden (in een kastje op de derde) en ook een nrc.next-mok was boven water.